Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Crohnwijzer.nl

Alles over de ziekte van Crohn

Meer crohn onderzoeken!

Je hebt verschillende onderzoeken om je darm te kunnen zien ik kan niet garanderen dat ik alle onderzoeken hieronder heb beschreven, maar als je nog wat mis E-mail het dan maar.

Endoscopie

Dit is een verzamelwoord voor alle scopieen die je hebt ik zal hieronder vertellen over bepaalde scopieen, maar ook hier geld dat misschien wat mist.

Sigmoïdscopie.

Een dag voor het onderzoek mag je alleen je ochtend eten nemen verder mag je niet meer eten wel moet je om het uur wat drinken, want dat is erg belangrijk. Als je het onderzoek krijgt moet je een half uur eerder komen en krijg je een klysma van de verpleger. Dan word het eerste stuk van je dikke darm leeg gemaakt en kunnen ze alles goed bekijken van het begin van je dikke darm en dat is de bedoeling.

Voor dit onderzoek krijg je geen roesje dus je merkt nu wel dat ze bij je binnen zitten je anus en de slang worden wel ingesmeerd met een verdovend middeltje. Je kan wel een drukkende en/of krampachtig gevoel in je buik krijgen met dit onderzoek. Je darm word ook weer gevuld met lucht zodat ze de darm beter kunnen zien. Wat de arts nu kan zien is of je zweren, ontstekingen, fistels, bloedingen, gezwellen enz. Ook haalt de arts als hij het nodig vind een stukje weefsel weg voor het loboratorium bij je weg. Als de arts heeft gezien wat hij wilt zien is het onderzoek klaar en kun je weer naar huis toe.

Coloscopie.

Colo betekent colon en dit is je dikke darm het is dus een onderzoek voor je dikke darm. Sommige vinden dit een erg vervelend onderzoek, maar ik zelf heb er niets van gemerkt. Wat er gebeurt is het volgende.

Ook hier voor moet je jezelf voorbereiden dit kan thuis, maar ook in het ziekenhuis. Als je in het ziekenhuis of thuis voorbereid dan moet een erg smerig spul opdrinken en dan moet je 1 liter per 1,5 uur op hebben. Ik noem het maar afwaswater voor het gemak het klink, maar smaak net zo vies. Hier moet je net zo veel van drinken tot je darm leeg is dus dat is geen pretje kan ik vertellen uit ervaring.

Je moet op je linkerzij gaan liggen en dan krijgt eerst een roesje ingespoten in de infuusnaald. Ze gaan dan met de scopie (slangetje met camera erin) bij je naar binnen via je anus en zo nodig doen ze wat lucht in je darm zodat ze het goed kunnen zien. Op deze manier kunnen ze zien of je zweren, ontstekingen, fistels enz in je darm heb zitten. Ook kunnen ze wat darmwandvlies weg knippen voor onderzoek in het laboratorium dit doet verder geen pijn hoor. Als de dokter je hele dikke darm en het begin van je dunne darm heeft gezien ga je naar de uitslaap kamer en dan is het klaar. Wat ik wel nog even moet zeggen is dat je niet bij alle artsen automatisch een roesje krijgt dus vraag daar wel om voor de zekerheid.

Gastroscopie

Dit is een onderzoek waarbij de arts je slokdarm, maag en twaalfvingerigedarm van binnen kan bekijken. Ook bij dit onderzoek kijkt de arts of je zweertjes, ontstekingen, bloedingen en/of gezwellen hebt en zo nodig haalt de arts wat weesfel weg voor het laboratorium.

Net voor je het onderzoek krijgt moet je een vloeistof met antischuimmiddel drinken dan kunnen ze je maag beter bekijken. In sommige uitzonderlijke gevallen gebeurt het dat je een slaapmiddeltje krijg per naaldje, maar in de meeste gevallen krijg je geen verdoving/roesje. Wel word je keel door een spray verdoofd waardoor het lijkt dat je een dikke keel hebt.

Voor het onderzoek moet je op je linkerzij liggen en krijg je een ring tussen je tanden en kaken zodat je de scopie niet kapot kan bijten. Als ze de slang naar binnen brengen moet je goed blijven slikken dat is dan makkelijker. Terwijl je de scopie krijgt heb je kans dat je moet boeren doordat er lucht in je maag gespoten word dit is niet erg. Ook als het onderzoek is afgelopen heb je hier nog kans op dat het gebeurt.

Als je het onderzoek hebt gehad mag je een half uur niets drinken of eten, omdat je door de verdoving je kan verslikken. Heb je een slaapmiddeltje gekregen dan moet je nog even een uurtje blijven om uit te slapen.

Dunne darm onderzoek.

Nou het woord zegt het eigenlijk al dit is een onderzoek voor je dunne darm. Als je dit onderzoek krijgt dan moet je de dag ervoor niet meer eten en drinken moet je ook via een schema nemen. Ook krijg je een flesje mee naar huis om je darm leeg te maken en dit moet dus ook de dag voor het onderzoek. Op de dag dat je dit krijgt mag je ook niet eten. Het onderzoek word gedaan met een slangetje wat door je neus gaat in het slangetje zit een cameraatje zodat ze je dunne darm kunnen zien. Verder moet je nog een vies goedje drinken en worden er ook nog foto’s gemaakt om een bepaalde tijd dan kunnen ze zien hoe snel dat goedje door je darm gaat. Als ze dit weten dan weten ze of je eten wel snel genoeg door je lichaam gaat.

De camerapil.

Dit is een goede alternatief voor mensen die een dunne darm onderzoek moeten ondergaan. De meeste onderzoeken zijn erg zwaar, maar deze pil is wel een goede uitkomst. Deze pil heeft een camera in zich zitten hiermee worden foto’s gemaakt terwijl de pil zijn uitweg weer zoekt. Je poept namelijk de pil weer uit. De foto’s worden elektronisch doorgestuurd naar de sensoren die op je buik geplakt zijn. Verder krijg je nog een soort kastje aan een riem op je buik deze heeft de grootte van een grote walkman. Deze registert de hele reis die de pil maakt. Jij kunt verder gewoon doen wat je anders ook zou doen alleen dan wel in het ziekenhuis, want je mag niet naar huis toe.

De pil heeft als naam M2A dit staat volgens meneer Fockens (endoscopist) voor ‘Mouth to Anus’. De pil weegt nog geen 4 gram en heeft een afmeting van 11×27 millimeter. Ook maakt hij verder 2 foto’s per seconde dat is dus als hij de hele weg van 7 tot 8 uur heeft afgelegd heeft 57.000 foto’s.

De behandeling gaat verder als volgt:

Je moet op je nuchtere maag naar het ziekenhuis toe. De pil mag je met een beetje water doorslikken dat is wel zo handig. Via je slokdarm en maag komt de pil in je dunne darm terecht. Nou ja zoals ik al eerder heb gezegd de weg naar de dikke darm duurt 7 a 8 uur en die tijd blijf je in het ziekenhuis. Na 8 uur moet je alles weer inleveren en ben jij klaar met het onderzoek. Ja oké die pil moet je wel zelf uit je lichaam werken, maar ja dat is met alles zo wat in de dikke darm terecht komt.

De gegevens worden dan in een film omgezet zodat de doktoren het kunnen bekijken. Het duurt verder ook nog best lang voor zij die film hebben gezien namelijk ongeveer 2,5 uur.

Deze methode wordt nog niet overal gedaan en is ook nog in een onderzoeksfase. Je hebt dus kans dat jij deze behandeling niet krijgt, maar gewoon nog de scopieen. Ze kunnen nog niet alles met die pil wat ze wel met een scopie kunnen doen daarom is het niet gezegd dat je dus absoluut geen scopie meer nodig hebt. Je arts kan altijd nog beslissen toch een scopie te doen vooral als hij een stukje weefsel naar het lab wilt sturen.

Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula

Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula,Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text