Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Crohnwijzer.nl

Alles over de ziekte van Crohn

Wormen tegen darmziekte?

Met deze kop opende vrijdag 9 april het AD haar krant. Is het nieuwe middel gevonden voor de behandeling van Crohn en colitis ulcerosa?

Een Amerikaanse hoogleraar immunologie Joel Weinstock van het Centrum voor Spijsverteringsziekten van de Universiteit van Iowa heeft verrassende goede resultaten geboekt bij een Amerikaans onderzoek. Crohn en colitis ulcerosa patiënten kregen een drankje met duizenden piepkleine leventje eitjes van varkenswormen toegediend. Binnenkort gaat de Duitse firma Biocure na goedkeuring van de Europese geneesmiddelenautoriteit Emea het middel in 28 landen verkopen.
Wat ging er aan vooraf?

In de geïndustrialiseerde landen is er een grote stijging geconstateerd van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in de afgelopen 50 jaar. De artsen schreven de ziekte eerst toe aan een genetisch defect, maar in latere jaren wees epidemiologisch onderzoek uit dat er grote verschillen waren in diverse bevolkingsgroepen.

In het noorden van de VS en Europa waren er meer patiënten dan in het zuiden. Inmiddels zijn er volgens de onderzoekers al zo’n twee miljoen patiënten met Crohn en colitis ulcerosa. In Afrika, Azië en zuid- en midden Amerika komt de ziekte nauwelijks voor. Aan welke gemeenschappelijke ziekteverwekker of omgevingsfactor zijn deze patiënten blootgesteld? Een virus of bacterie? Heeft het met voeding te maken of gaat het om bijwerkingen van vaccinaties. Hierop werd het antwoord niet gevonden.

Wel was duidelijk dat de ontstekingen het gevolg zijn van een verstoord evenwicht tussen bepaalde bloemlichaampjes (T-lymfocyten), waardoor het immuumsysteem niet goed functioneert.
Weinstock vroeg zich af of de toename van de darmziektes te maken kon hebben met de afwezigheid van bepaalde omgevingsfactoren. Had het te maken met de overgang van boerenleven naar moderne samenlevingen. Was dit van invloed op de bacteriën en parasieten in onze ingewanden, omdat mensen veel hygiënischer zijn gaan leven en minder contact hebben met allerlei levensvormen in de grond en dieren op het land.

In de oorlog waren veel kinderen besmet met de rondworm en de zweepworm. Echter vanaf de jaren zestig komen deze wormen bijna niet meer voor in de ingewanden van kinderen. Weinstock concludeert dat de parasieten verdwenen zijn die het immuumsysteem tijdens de evolutie van de mensen miljoen jaren vergezeld hebben. Hoewel een stadse omgeving bescherming biedt tegen allerlei ziekteverwekkers, daar staat tegenover dat er ook ziektebeschermers zijn weggenomen. Weinstock speculeerde dat IBD daar wel een voorbeeld van zou kunnen zijn.

Na een proef bij muizen deed hij in 1999 een kleine studie bij zes patiënten. Zij kregen een experimentele vorm van 2500 kleine eitjes van de varkensvariant van de zweepworm. Deze eitjes barsten open in de darm en de wormen groeien uit tot 1 centimeter. Varkenszweepwormen kunnen niet overleven in de mens en na enkele weken sterven zij af in de darmen. Bij alle zes de patiënten verminderden de klachten en bij vijf van hen bleven de klachten zelfs weg. Het effect was tijdelijk en daarom moesten de patiënten om de drie weken nieuwe eitjes drinken, Er waren geen bijwerkingen.

Na 1999 heeft Weinstock twee grote trials gedaan met honderd Crohn en colitis patiënten. Deze onderzoeken zijn onlangs afgerond. In mei 2004 zal hij in New Orleans een presentatie geven over zijn bevindingen. De resultaten zijn nog niet gepubliceerd. Tot nu lijkt het er op dat bij de helft van de colitis patiënten en zeventig procent van de Crohn patienten de symptomen verdwenen zijn.

Biocure gaat wormen kweken in jonge varkens, zodra de wormen volwassen zijn worden deze uit de varkens verwijderd en gewassen, Ze worden daarna in het laboratorium gehouden tot ze eieren hebben gelegd. Biocure heeft ervaring met deze werkwijzen. Zij kweken medicinale vliegenmaden voor het schoonvreten van hardnekkige wonden en bloedzuigers voor de behandeling van doorbloedingproblemen,

Prof. S. van Deventer van het AMC spreekt in het artikel van het AD over een veelbelovende behandeling. Daarbij wel de nodige aantekeningen plaatsend. De behandeling met wormen is nog niet vergeleken met placebo’s en er zal zeker nog een jaar over heen gaan voor er meer duidelijkheid is over de onderzoeksresultaten.

De CCUVN is benieuwd naar de bevindingen van de Nederlandse Maag Darm Leverartsen en vraagt zich af wat het voor een patiënt betekend om twee keer per week een hoeveelheid eitjes te slikken. Wie zal de eitjes gaan leveren en wat doe je als je met vakantie naar het buitenland gaat. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden voor het op de markt zal komen.

Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula

Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula,Vestibulum nec placerat orci. Mauris vehicula

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text