Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Crohnwijzer.nl

Alles over de ziekte van Crohn

crohn diagnose

De diagnose van de ziekte van Crohn wordt vermoed bij patiënten met koorts, abdominale pijn en slapte, diarree met of zonder bloeding, en anale aandoeningen. Bloedonderzoeken in een lab kunnen een hoger aantal witte bloedcellen en een hogere sedimentatieratio aantonen. Dit kan allebei wijzen op een infectie of ontsteking. Andere bloedonderzoeken kunnen een laag aantal rode bloedlichaampjes (anemie), een verlaagde hoeveelheid van eiwitten in het bloed en een verminderde hoeveelheid lichaamsmineralen aantonen. Chronische diarree is vaak de oorzaak voor het verlies van deze mineralen.

Een röntgenonderzoek met barium kan gebruikt worden om de verspreiding, de aard en de zwaarheid van de ziekte aan te tonen. Barium is een krijtachtig materiaal dat onder röntgenstraling zichtbaar is en er op röntgenfoto’s wit uit komt te zien. Als barium oraal wordt toegediend (bovenste GI-serie), vult het de darmen. Hierna kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt van de maag en de dunne darmen. Als barium door het rectum wordt toegediend (bariumklysma), kunnen foto’s van de dikke darm en het terminale ileum worden verkregen. Röntgenfoto’s met barium kunnen verzweringen, verkleiningen en soms pijpzweren in de darmen laten zien.

Een directe visualisatie van het rectum en de dikke darm kan worden bereikt met flexibele kijkbuizen (colonoscoop). Colonoscopie is nauwkeuriger dan een röntgenonderzoek met barium voor het opsporen van kleine zweertjes of kleine ontstekingsgebieden in de dikke darm en het terminale ileum. Colonoscopie maakt het ook mogelijk om kleine weefselmonsters (biopten) te nemen en deze voor microscopisch onderzoek te verzenden om de diagnose van de ziekte van Crohn te bevestigen. Colonoscopie is ook nauwkeuriger dan een röntgenonderzoek met barium in het beoordelen van de mate (activiteit) van de ontsteking.

Computertomografie (CAT- of CT-scan) is een geautomatiseerde röntgentechniek die beelden van de gehele buik en bekken maakt. Het kan vooral nuttig zijn bij het opsporen van abcessen. Recentelijk is gebleken dat beeldvormingstechnieken als de CT- en MRI-enterografie, die door middel van orale contrastmiddelen van wateroplossingen met of zonder lage concentraties barium meer adequate luminale distensie verschaffen, beter zijn in de evaluatie van aandoeningen in de dunne darm bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Nog recenter is de videocapsule-endoscopie (VCE) ook toegevoegd aan de lijst van diagnosetests voor de ziekte van Crohn. Bij videocapsule-endoscopie wordt een capsule met daarin een miniatuurvideocamera ingeslikt. Terwijl de capsule door de dunne darm reist, stuurt hij videobeelden van het slijmvlies van de dunne darm naar een ontvanger aan een riem bij de taille. De beelden worden gedownload en vervolgens beoordeeld op een computer. De waarde van video-endoscopie ligt erin dat het vroege, milde afwijkingen van de ziekte van Crohn snel kan identificeren. Videocapsule-endoscopie kan bijzonder nuttig zijn wanneer er een sterk vermoeden is voor het aanwezig zijn van de ziekte van Crohn, maar uit het röntgenonderzoek met barium zijn geen afwijkingen geconstateerd (röntgenonderzoek met barium werkt niet zo goed voor een vroege diagnose van een milde variant van de ziekte van Crohn). In een geblindeerde evaluatie is aangetoond dat video-endoscopie beter werkt om afwijkingen in de dunne darm, die gemist werden bij een röntgenonderzoek van de dunne darm en CT-scans, op te sporen.

Video-endoscopie moet niet worden uitgevoerd bij patiënten met een obstructie in de dunne darm. De capsule kan vast komen te zitten achter de obstructie en de obstructie erger maken. Artsen zijn meestal ook om dezelfde reden terughoudend om een video-endoscopie uit te voeren bij patiënten waarvan wordt vermoed dat hun kleine darm stricturen bevat (dit zijn versmalde segmenten van de dunne darm die kunnen voortkomen uit eerdere operaties, eerdere bestralingen of chronische zweervorming, bijvoorbeeld door de ziekte van Crohn). Er is ook een theoretisch probleem voor elektrische storing tussen de capsule en pacemakers en defibrillatoren. Tot nu toe zijn er echter geen problemen ontstaan bij het kleine aantal patiënten met pacemakers of defibrillatoren die videocapsule-endoscopie hebben ondergaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *