Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Crohnwijzer.nl

Alles over de ziekte van Crohn

Crohn & zwangerschap

De diagnose van de ziekte van Crohn wordt gesteld in de leeftijd tussen 15 en 25. Deze periode komt overeen met de piek van de vruchtbaarheid van een vrouw. Vrouwen met Crohn in de vruchtbare leeftijd, kunnen ervan overtuigd raken dat zwangerschap is geen haalbare optie is, vanwege hun wisselende conditie en de medicijnen die hun ziekte onder controle houden.

Kan je zwanger raken?

Het goede nieuws is dat vrouwen binnen dezelfde leeftijdsgroep met de ziekte van Crohn net zo veel kans hebben om zwanger te raken als vrouwen zonder Crohn. Desalniettemin zijn er factoren die vruchtbaarheid kunnen verminderen, zoals littekens van bekkenchirurgie, die vooral na extreme procedures voorkomen, zoals na een totale colectomie, een operatieve verwijdering van de dikke darm.

Is het verstandig zwanger te worden?

Vanuit een gezondheidsoogpunt moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd proberen om zwanger te worden tijdens een periode dat de symptomen van hun Crohn stabiel en onder controle zijn.

Raadpleeg uw gastro-enteroloog en uw verloskundige over de voors en tegens van de voortzetting van de medicatie tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

De timing en verzorging van uw zwangerschap

Het is verstandig een pauze te nemen voordat u probeert zwanger te worden en af te wachten tot de ziekte van Crohn in remissie gaat.

Help uw lichaam door middel van het eten van een voedzame, vitaminerijke voeding, met de toevoeging van foliumzuur. Foliumzuur is de synthetische vorm van folaat, een vitamine B die van nature in een verscheidenheid aan groenten en fruit voorkomt. Omdat veel plantaardige voedingsmiddelen die foliumzuur bevatten – zoals bonen, broccoli, citrusvruchten en pinda’s om een paar te noemen – problematisch kunnen zijn voor het spijsverteringsstelsel van vrouwen met de ziekte van Crohn, wordt foliumzuur aanbevolen als een noodzakelijke aanvulling.

Folaat of foliumzuur wordt aanbevolen voor de periode vóór de conceptie en tijdens de zwangerschap. Een van de vele gunstige eigenschappen van foliumzuur is dat het helpt om DNA en RNA op te bouwen, wat cruciaal is voor de eerste fase van de zwangerschap, de celdeling. Het beschermt het DNA tegen mutaties die tot kanker leiden, en voorkomt bloedarmoede.

Zwangerschap en de behandeling van Crohn

Zodra u zwanger wordt, vorm dan gelijk een gezondheidszorg-trio van specialisten, zoals uw gastro-enteroloog, een verloskundige en uw huisarts. Doordat de aard van Crohn uw kans op complicaties zoals miskraam en vroeggeboorte verhoogt, moet u door uw team als een patiënt met een verhoogd risico worden gevolgd.

Medicijnen voor de ziekte van Crohn vragen speciale aandacht voor vrouwen die zwanger willen worden. Een verloskundige kan aanbevelen de Crohn-medicijnen voor de gezondheid van de foetus te stoppen, maar de verandering van de medicatie kan van invloed zijn op de ziektesymptomen van de moeder.

Gastro-enterologen kunnen adviseren om bij een succesvolle behandeling van de ziekte met medicijnen, deze niet te onderbreken.

Want je moet niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van de baby beschouwen. Zowel de gastro-enteroloog als de verloskundige moeten met jou, vóór de conceptie plaatsvindt, samenwerken om het beste plan te bedenken om de ziekte van Crohn voor de duur van de zwangerschap op de juiste manier te beheren.

Hoewel sommige medicijnen die Crohn behandelen verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van aangeboren afwijkingen, heeft de meerderheid een laag risico en zijn veilig voor zwangere vrouwen. Echter, bepaalde medicijnen zoals sulfasalazine, wat voorgeschreven wordt om ontstekingen als gevolg van de ziekte van Crohn te controleren, kunnen de werkzaamheid van foliumzuur beïnvloeden. Neem contact op met uw zorgteam zodat u de juiste dosering krijgt. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot een laag geboortegewicht en te vroeg geboren baby’s, en daarnaast de groei van de baby vertragen. Neurale buisdefecten die tot misvormingen leiden, zijn een ander risico van een gebrek aan foliumzuur, en kan spina bifida, een stoornis aan de wervelkolom, en anencefalie, een aandoening aan de hersenen, veroorzaken.

Vrouwen met de ziekte van Crohn kunnen vaginaal bevallen, tenzij ze symptomen vertonen van perianale ziekten, waarbij een keizersnede wordt aanbevolen. C-profielen zijn de beste optie voor Crohn-patiënten met een ileo-anale anastomose (J pouch), wat ook wel een darmresectie wordt genoemd, omdat ze hierdoor toekomstige incontinentieproblemen kunnen voorkomen en sluitspierfunctionaliteit kunnen beschermen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *