Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Crohnwijzer.nl

Alles over de ziekte van Crohn

Wat is ziekte van crohn

De ziekte van crohn groeit jaarlijks met duizenden patiënten en is een chronische ontsteking in de maag en darmenwanden. De ontstekingen kunnen op meerdere plekken vanaf de mond tot de anus plaats vinden.

crohn patiënten hebben een verhoogde kans op darmkanker, daarom moeten patiënten een aantal keer per jaar een filmpje van de darmen laten maken, hierbij word er onderzocht op kwaadaardige poliepen, wanneer deze in vroeg stadium worden gevonden dan is de kans op genezing groot. Doordat de ziekte van chronische aard is moet de patiënt de rest van zijn leven een onderzoek doen.

De symptomen gaan vaak gepaard met lichte opvlammingen waarin de ziekte heel actief is, mensen hebben bijvoorbeeld last hebben van diarree, buikpijn, bloedverlies en kunnen daardoor aan bloedarmoede lijden. In de periode van actieve ziekte worden er vaak medicijnen voor geschreven om de ziekte wat rustiger te krijgen. Deze medicatie zijn redelijk intens die bijwerkingen met zich mee kunnen dragen, wanneer de ziekte minder actief is worden er weer andere medicatie voorgeschreven om de ziekte rustig te houden. Er is heel lang gedacht

ziekte van crohn verschillende soorten

De meest voorkomende types van de ziekte van Crohn zijn:

Ileocolitis

De meest voorkomende vorm is ileocolits, wat bij ongeveer 45 procent van de mensen met de ziekte van Crohn voorkomt. Deze vorm van de ziekte van Crohn beïnvloedt het ileum (het onderste uiteinde van de dunne darm) en de colon (dikke darm). Symptomen van dit type van de ziekte van Crohn zijn diarree, krampende pijn aan de rechter- of middelste kant van het onderlijf en significant gewichtsverlies. In sommige gevallen kunnen de zieke delen in het ileum en de colon aaneengesloten zijn, wat tot aantasting van de klep die de dunne darm aan de dikke darm verbindt, de klep van Bauhin, leidt.

Bij de behandeling voor deze vorm van de ziekte van Crohn wordt vaak een onderhoudsgeneesmiddel gebruikt voor verlenging van de remissie, zoals een 5-ASA (5-aminosalicylzuur) -middel of sulfasalazine. Soms worden ook andere geneesmiddelen gebruikt, zoals een antibioticum en / of een steroïde geneesmiddel, zoals prednison en, bij ernstige gevallen, een geneesmiddel dat het immuunsysteem onderdrukt. Daarnaast kan bij een zware ileocolitis een intensievere behandeling in het ziekenhuis nodig zijn. Men kan dan denken aan het rusten van de darmen (niets te eten of te drinken), enterale voeding (voeding via een neussonde) of parenterale voeding (intraveneuze voeding).

Ileitis

Ileitis is de tweede meest voorkomende vorm van de ziekte van Crohn, die ongeveer 35 procent van de patiënten treft. Dit type, ook wel de fistelende of perforerende ziekte van Crohn genoemd, tast alleen het ileum (het laatste deel van de dunne darm) aan. Diarree, gewichtsverlies, pijnlijke krampen in de rechter of middelste kant van het onderlijf, en ongemak dat zich een paar uur na het eten van een maaltijd voordoet, zijn veelvoorkomende symptomen.

Dit type ziekte van Crohn kan een verslechterde opname van vitaminen of mineralen veroorzaken. Twee veel voorkomende voedingstekorten zijn het gebrek aan vitamine B12 en het gebrek aan foliumzuur. Een gebrek aan foliumzuur kan de vorming van nieuwe rode bloedcellen stoppen en dus leiden tot bloedarmoede. Een tekort aan vitamine B12 kan een tinteling in de vingers of tenen voortbrengen (perifere neuropathie) en kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van anemie.

Fistels of abcessen rechtsonder in het onderlijf kunnen ook complicaties van ileitis zijn.

Gastroduodenale ziekte van Crohn

De gastroduodenale ziekte van Crohn betreft, samen met Jejunoileitis, ongeveer 5 procent van alle Crohn-ziektegevallen. Deze vorm van de ziekte van Crohn beïnvloedt de maag en twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). Symptomen zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, misselijkheid, braken en pijn het bovenste middenlijf. Braken kan een teken zijn dat er een obstructie in een vernauwing van de kleine darm kan zijn. Deze vorm van de ziekte van Crohn wordt soms verkeerd gediagnosticeerd als een zweer en de ziekte van Crohn wordt pas ontdekt nadat de behandeling voor “een zweer” geen symptomen verlicht of nadat een actieve ziekte van Crohn wordt ontdekt in een ander deel van het maagdarmkanaal.

Jejunoileitis

Deze vorm van de ziekte van Crohn wordt gekenmerkt door onderbroken ontstekingsgebieden in het jejunum, het middelste en langste deel van de dunne darm. Het jejunum is verantwoordelijk voor het absorberen van de meeste voedingsstoffen uit het voedsel. Symptomen omvatten een krampachtige pijn na de maaltijd, diarree en buikpijn die kunnen variëren van mild tot intens. Complicaties van jejunoileitis omvatten fistels (een abnormale tunnel die twee lichaamsholten verbind) en ondervoeding als gevolg van de slechte opname van voedingsstoffen.

Crohn’s Colitis

Crohn’s colitis, soms granulomateuze colitis genoemd, is een vorm van de ziekte van Crohn die alleen de dikke darm aantast. Dit type van de ziekte van Crohn treft 20 procent van de patiënten. Crohn’s colitis wordt vaak verward met colitis ulcerosa, maar er zijn twee duidelijke verschillen tussen Crohn’s colitis en colitis ulcerosa:

De ontsteking in colitis ulcerosa is altijd aaneengesloten, terwijl deze bij Crohn’s colitis door de hele dikke darm onderbroken is.

Colitis ulcerosa tast altijd de endeldarm aan, terwijl Crohn’s colitis dit niet doet.

Oorzaken ziekte van crohn

Helaas is de oorzaak nog geheel onduidelijk maar de afgelopen jaren is vaker gebleken dat  de ziekte van erfelijke aard is, er zijn namelijk meer dan honderden plekken in het dna  waarvan ondertussen weten dat die samenhangen met de ontvankelijkheid die je kan hebben om de ziekte te ontwikkelen, maar daarnaast spelen andere zaken een rol: We denken bijvoorbeeld dat bacteriën in de darm ook een oorzaak kunnen zijn.

Bij een normaal gezond persoon beschermt het immuun systeem ons tegen gevaarlijke bacteriën, virussen en funga. Het lichaam activeert bescherming om tegen de ziekte te vechten, maar tijdens de crohn ziekte is er een maar een beperkte.Er zijn verschillende soorten crohn ziektes, en de verschillen gaan gepaard met verschillende plekken en klachten.

Veel gestelde vragen:

Wie krijgen de ziekte?

ziekte van Crojn kan op elke leeftijd ontstaan, maar gewoonlijk word het in vroege stadium bij tieners en twintigers steeds vaker ontdekt. Zowel mannen als vrouwen, negroïde, blanken en joodse mensen schijnen de aandoening vaker dan mensen van Aziatische afkomst te hebben.

Bestaat er een genezing?
Ziekte van crohn is chronisch wat dus inhoud dat je het de rest van je leven met je meedraag, maar soms kunnen de symptomen minder zijn dan op andere periodes. De periodes waarin de ziekte erg actief is kunnen ontstaan waarin men bijvoorbeeld veel eet, rookt of veel stress heeft, maar ze kunnen ook zonder enige aanleiding ontstaan. Er is dus helaas nog geen genezing gevonden, wel kan je onder behandeling om de klachten te minderen waardoor je beter in de maatschappij kan functioneren. Onthoud dat een grote groep mensen met de juiste zorg een normaal als ieder ander kan hebben, wacht dus niet te lang met het zoeken van hulp.

Kan een dieet werken?
Dat diëten een rol kan spelen de beheersing van de klachten, maar dat blijkt uit verschillende onderzoeken teleurstellende resultaten te hebben. De ziekte is vaak te herkennen doordat er naast de diarree ook veel buikpijn en gewicht verlies gepaard gaan.

Vindt lotgenoten
Hier op crohnwijzer kan je in contact met mede mensen die aan de ziekte lijden, lees de ervaringen hoe het je leven kan beïnvloeden en welke oplossingen om de klachten te verminderen gebruikt worden.

Klik hier om naar het forum te gaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *